Výprodej plachet Neilpryde - Slevy až 50 % na plachty 2023

Neopren na podzim: Jak zůstat v teple a užít si jízdu

Jak zůstat v teple a užít si jízdu

Podzimní sezóna přináší chladnější teploty vody a vzduchu, ale to neznamená, že je čas vzdát se vodních sportů. S dobře zvoleným neoprenem si můžete užívat různé vodní aktivity i během podzimních dní, aniž byste museli mrznout. Podzim je krásné období, kdy se můžete vydat na vodu a objevovat její proměny, aniž byste se museli obávat nepříjemného chladu. Stačí se jen dobře připravit a mít správné vybavení. Podívejme se, jaké neopreny jsou pro podzimní jízdu nejlepší a co vše si vzít s sebou, abyste se cítili pohodlně a v teple.

Jak vybrat neopren na podzim

Pro podzimní podmínky je ideální neopren s tloušťkou 5/4/3 mm nebo 5/3 mm (označení se může lišit podle výrobce). Tento neopren poskytuje dostatečnou izolaci, aby vás ochránil před chladnější vodou, ale zároveň vám umožňuje zůstat pohybliví. Neopren této tloušťky je navržen tak, aby poskytoval optimální rovnováhu mezi tepelnou ochranou a flexibilitou, což je klíčové pro maximální zážitek z vodních sportů.

Pokud plánujete delší jízdu, kdy budete ve vodě delší dobu, doporučujeme vybavit se i doplňky, jako jsou neoprenové boty nebo rukavice, které vám zajistí tepelný komfort. Tato dodatečná vrstva ochrany zajistí, že vaše končetiny zůstanou v teple, což vám umožní delší a pohodlnější pobyt ve vodě. Další důležité doplňky jsou neoprenová kukla nebo čepice, které chrání hlavu před ztrátou tepla, a také rukavice, které udrží vaše ruce v pohodlí a teple. V tomto období se opravdu neobejdete bez teplých bot – podívejte se na náš článek Jak vybrat neoprenové boty.

Typy zapínání neoprenů

Pro větší tepelnou izolaci je lepší zvolit neopren s předním zipem (Front Zip), který poskytuje lepší těsnost a méně propouští vodu. Tato varianta je ideální pro ty, kteří plánují být ve vodě delší dobu a chtějí minimalizovat vnikání studené vody do neoprenu. Front zip také zajišťuje lepší pohyblivost, protože zip nevede přes záda, což přispívá k většímu pohodlí během aktivity.

Pro ty, kteří preferují snadnější oblékání, může být dobrou volbou zadní zip (Back Zip), i když propouští o něco více vody. Zadní zip je tradiční volbou, která umožňuje snadnější oblékání a je vhodná pro ty, kteří neplánují být ve vodě příliš dlouho nebo pro začátečníky. Pokud chcete vědět více o typech zapínání neoprenů, podívejte se na náš samostatný článek Neopren: Typy zapínání.

Užijte si podzimní jízdu

Podzimní období je o zábavě, objevování a pohodě na vodě. Stačí si vybrat správný neopren a nepřestat jezdit jen proto, že teplota trochu klesla. Podzimní jízda může být skvělým zážitkem, kdy máte vodní plochy často sami pro sebe a můžete si užít klid a krásné podzimní barvy kolem sebe. Užijte si podzimní jízdu a nenechte se chladným počasím odradit!